9 gouden tips voor minder stress!

Graag deel ik deze negen gouden tips met je. Tips, die tot stand gekomen zijn op basis van mijn ervaringen én vele mensen die ik begeleidde. Ik coach iedereen die last heeft van stress- en burn-out klachten. Het helpt om jouw valkuilen te herkennen en patronen te doorbreken. Inspirerend, motiverend en vooral blijvend! Denk je na het lezen ervan: ik wil aan de slag, boek dan een oriënterend gesprek via de button in het artikel.

#1 Smartphone & Prikkels

Als er iets is wat de burn-out cijfers doet stijgen, is het het gebruik van onze smartphone. De enorme hoeveelheid prikkels en informatie die wij hierdoor moeten verwerken is gewoon teveel. En daar zijn wij simpelweg niet voor gemaakt. Demp alle meldingen dim het licht van je beeldscherm en beperk je dagelijkse schermtijd tot 1,5 uur per dag. Als je toch veel achter een scherm moet werken, neem dan voor om elke twintig minuten even je ogen rust te gunnen, om je heen te kijken of even wat te bewegen door drinken te halen. Een wandelingetje in de buitenlucht, naar het postkantoor of de bakker bijvoorbeeld, doet wonderen. Naast je smartphone is het ook raadzaam om tv en Netflix te beperken. Wees creatief bezig met je handen, zodat je hoofd even de rust krijgt, die het zo hard nodig heeft.

#2 Boost je gelukshormoon

Het aanmaken van het gelukshormoon is essentieel als je aan het herstellen bent van stress- of burn-outklachten. Wat maakt je blij en gelukkig? Waar krijg jij energie van? Goed om bij stil te staan is: ‘waar werd je als kind blij van, wat deed je graag?’ Vaak vinden we iets wat nu nog steeds geldt. Wandelen, knuffelen, dansen, opruimen, seks, schilderen, een praatje met een vriend of vriendin. Stop energie en tijd in deze activiteiten. Doe alles in je eigen tempo, wanneer jij er behoefte aan hebt. Herken welke situaties jou energie opleveren en welke je energie kosten. Maak eens op een blaadje twee kolommen met links: ‘energiegevers’ en rechts ‘energievreters’. Hang het aan de koelkast, op een prikbord of in je telefoon. Kijk regelmatig of je voldoende van het linker-rijtje doet!

#3 Zelf jezelf op 1

Waarschijnlijk heb je jezelf lang genoeg weggecijferd en je eigen behoeften genegeerd. Daarom is het tijd voor jou. Velen denken dat jezelf op 1 zetten egoïstisch is. Maar als je je energieniveau vergelijkt met een volle of een lege thermosfles waar je uit schenkt, dan kun je alleen maar ‘geven’ als jouw thermosfles eerst goed gevuld is. Een andere metafoor: in het vliegtuig wordt altijd de veiligheidsinstructie gegeven ‘eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten, dan pas de ander redden’.
Op dit moment zijn er weinig dingen belangrijker dan jouw herstel, jouw behoeften, jouw ontspanning en jouw geluk. Wees zacht voor jezelf.

#4 Voeding

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar wat je naar binnen stopt, is essentieel. Je lijf is moe en kan alle energie gebruiken om aan te sterken. Het verwerken van voedsel kost energie, het is dus ook slim om eens te onderzoeken wát je dan precies naar binnen stopt. Door de vermoeidheid of slechter slapen ontwikkel je extra trek. Verwar deze trek niet met echte honger. Dit is vermoeidheid. Kies voor gezondere alternatieven en vermijd zoveel mogelijk suikers, beperk koolhydraten en eet voldoende groenten op een dag. Drink veel water of thee.

#5 Beweging

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, beweging is zo belangrijk voor het menselijk brein. Beweging haalt je uit een freeze reactie, al is het maar een blokje om, een loopje naar een vriend of vriendin. Tijdens een herstelperiode gaat het vooral om matig intensieve inspanning, dus zeker niet intensief sporten. Misschien voel je je na een stevige training wel heel lekker, maar vergis je niet wat je daarmee van je lichaam vraagt. Denk nog even aan de volle thermosfles… Je lichaam is namelijk bezig met herstellen, om de accu weer op te laden. En dan wil je niet tegelijkertijd de accu ook weer leegtrekken. Goed doseren, je eigen – lichamelijke – grenzen voelen en ernaar handelen. Weet je niet precies wat jouw grenzen en behoeften zijn, dan help ik je graag bij het ontdekken ervan.

#6 Zeg vaker ‘nee’

Bij tip 5 hoort onherroepelijk leren nee zeggen en grenzen aangeven. “Nee” zeggen tegen een ander, is ‘ja’ zeggen tegen jezelf… Het is tijd om de grenzen dichter naar jezelf te verplaatsen. Zelfs als je denkt dat je vaak genoeg ‘nee’ zegt, zeg het nog een keer extra. Weet je niet precies wat jouw grenzen en behoeften zijn, dan help ik je graag bij het ontdekken ervan. Heb je eigenlijk geen zin om met je vriendin of vriend te bellen? Dat is oké. Wil je niet naar die verjaardag, omdat je hoofd vol zit en je lijf moe is? Je hoeft niet te gaan. Vraagt je broer/zus of een ouder om ‘even snel iets voor hem of haar te doen?’ Je kunt ook ‘nee’ zeggen of ‘een andere keer’.

#7 Erken vermoeidheid

Neem jezelf en je lijf serieus. Als je moe bent, moet je uitrusten. Vaak stel je dit uit, ‘totdat het kan’. Maar ja, wanneer is dat? Als het werk af is? Als de wasmand leeg is? Tot jouw welverdiende vakantie eindelijk begint? De signalen zijn er vaak al veel eerder. Het is veel makkelijker om in kleine stapjes toe te geven aan jouw (lichamelijke) behoefte aan rust, dan te herstellen van veelvuldig uitgestelde rust en herstelmomenten.

#8 Praat erover, op het werk, met je partner en vrienden/vriendinnen

Je bent echt niet de enige. Mensen denken vaak dat ze de enige zijn, die met stress of burn-out worstelen. Er rust een soort taboe op, om toe te geven dat het niet meer gaat. Of dat je moe bent van alles. Dat maakt tegelijkertijd dat ze denken dat ze het zelf moeten oplossen. Of dat het hun eigen schuld is. Ik heb nog nooit iemand ontmoet, die

#9 Wacht niet te lang; schakel een professional in

Stress- en burn-outklachten hebben een grote impact op je leven. En op je lijf. Zonder dat jij het merkt, ben je een uitputtingsslag aan het voeren op jouw bijnierschorshormonen. Daar is veel over te lezen. Verstandiger is het, om te erkennen dat je er last van hebt en dat het jou belemmert in je dagelijks leven. Zoek daarom op tijd hulp van iemand die ervaring heeft. Een professional die er voor jou is en samen met jou op zoek gaat naar de beste manier om je te begeleiden. Vaak kom je door alleen al te benoemen waar je tegenaan loopt en te onderzoeken welke valkuilen en patronen je herkent, al een heel eind!

Meer weten?
Al jaren begeleid ik succesvol mensen met burn-out en stressklachten. Graag help ik jou in jouw zoektocht naar antwoorden en oplossingen. Je kunt met een klik op onderstaande button jouw gratis oriënterend gesprek inplannen. Je kunt ook het contactformulier invullen.