Hoe een coach je leven kan veranderen!

Ieder mens verlangt naar een gezond en gelukkig leven met liefdevolle relaties. Soms staat iets een vervuld leven in de weg. Dat kan een lichamelijk, emotioneel of mentaal probleem zijn. Voel je je wel eens schuldig en heb je geen idee hoe dat komt? Herken je dat je veel verantwoordelijkheid op je neemt en het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen? Herken je het dat er herhaaldelijk of langdurige conflicten met familieleden of collega’s spelen en hoe zou het zijn als je die niet meer hebt? Heb je het idee dat je niet in je kracht komt en zou je dat wel willen? Of heb je niet te herleiden lichamelijke of psychische klachten, waar je naar wilt kijken? Vragen, waar je in meer of mindere mate last van kunt hebben en waar je met een coach op een andere manier naar kunt kijken.

Waarom gaan mensen naar een coach?

Coaching is er voor vraagstukken op bijna elk gebied. Mensen komen met vragen over werk, familie, relatie of bijvoorbeeld (medisch) onverklaarbare lichamelijke klachten. Het blijkt dat bij prikkels, hooggevoeligheid, stress, burn-out of vermoeidheid coaching je veel inzicht geeft. Een veel gehoorde reactie is dat mensen meer rust, ruimte en vrijheid ervaren! Dat ze hebben ontdekt wat zij belangrijk vinden, wie ze in essentie zijn. Dat geeft ze meer zekerheid, zelfbewust-zijn en vertrouwen geeft.

Wat doet een coach?

Een coach is eigenlijk een soort bakker. Ik gebruik het vaak als metafoor. In jouw leven komen er allerlei zaken op jouw weg, waar jij mee te maken krijgt. Of hebben bepaalde gebeurtenissen nog steeds invloed op je. Dat zijn leuke en fijne dingen, maar ook pijnlijke en verdrietige dingen. Allemaal ingrediënten waar jij jouw ‘metaforische’ taart van hebt gebakken.

Jouw recept!

En op een gegeven moment komt er een punt waarop je smaak verandert. Je merkt dat je in plaats van een appeltaart, een prachtige, overheerlijke chocoladetaart wil bakken. Of misschien heb je helemaal geen zin meer in appeltaart, en word je er moe van. Alleen je hebt een recept gekozen, wat je goed kent en bijna blind kunt uitvoeren… En daarboven op: de recepten van je vader of moeder of andere familieleden blijken niet zo geschikt voor jouw taart! Daar komt de “meesterbakker” om de hoek kijken. Met passie, ambacht en gevoel voor kwaliteit leer ik jou opnieuw proeven, nieuwe ingrediënten toevoegen en oude opnieuw gebruiken. Jouw recept voor een overheerlijke nieuwe taart is geboren!

Waar loop jij tegenaan?

Wat handig is als je aan de slag gaat met een coach, is een duidelijke vraag. Samen komen we tot de kern van het probleem waar jij tegenaan loopt. En dan begint het echte werk: samen onderzoeken we de ingrediënten, bouwen we aan een stevige bodem en komen we uit bij een nieuw recept met de ‘kersen op de taart van jouw leven’. Begin je al een idee te krijgen van hoe jouw taart eruit zou komen te zien?

Spiegel…

Een goede coach houdt jou een spiegel voor. Je kijkt naar jezelf vanuit een ander perspectief. Anders kijken naar hetzelfde. Jij bent namelijk altijd meer. Vanuit jouw eigen waarden en ambities leer je jouw talenten effectiever inzetten en kun je beter omgaan met belemmeringen of blokkades. Je ervaart meer rust, balans en plezier. Je kunt het toepassen in andere situaties, met betere resultaten. Als coach breng ik bewustwording, beweging en helderheid in vastgelopen patronen.

Hoe verloopt een coachtraject?

Na het oriënterend gesprek maak ik een plan voor het coachtraject. Gebaseerd op jouw vraag of probleem. Tijdens de coaching, maar ook buiten de sessies met de coach om, werk je aan jezelf. Kijken wij samen naar wat er speelt en wat belangrijk voor jou is. Je ervaart door de inzichten meer ruimte en beweging. We gaan stap voor stap de diepte in en  brengen de pareltjes naar boven. Als coach begeleid ik jouw proces, werken we aan wat helpend is voor jóu. Krijg je jouw eigen tools  in handen, om elke dag te gebruiken. Waar jij wat mee kunt. Ik deel mijn kennis en ervaring graag met je: doe er je voordeel mee!

Als je rondloopt met een van bovenstaande vragen kun je het beste een afspraak maken om samen jouw vraag te onderzoeken. Samen kijken we wat er nodig is. In een sessie werken we met interventies, oefeningen, richting en duidelijkheid over jouw vraag. Natuurlijk kun je met je hoofd allerlei zinnige constructies en oplossingen bedenken voor jouw probleem. Dat heb je waarschijnlijk al vaker gedaan…

Hoe werkt het?

Ieder mens heeft eigen unieke behoeften en dat vraagt om een persoonlijke individuele aanpak. Tijdens de sessie(s) worden jouw (onbewuste) patronen en symptomen inzichtelijk.  Mijn interventies als coach, onder professionele begeleiding zorgen voor beweging op een diepe laag en maken de weg vrij voor helderheid, rust en ruimte. Het is een tweerichting gesprek. Tijdens de sessie(s) worden patronen en symptomen inzichtelijk. Interventies onder professionele begeleiding zorgen voor beweging op een diepe laag en maken de weg vrij voor helderheid, rust en ruimte.

Bij het werken met bijvoorbeeld opstellingen is het alsof je jouw innerlijk beeld naar buiten brengt. Dat doen we samen, coach en coachee door het werken met elementen in de coachingsruimte of op tafel. Ik maak gebruik van poppetjes of vloerankers (een A4tje, een matje of kussen). Voor elke persoon tot wie jij je verhoudt in jouw gezin, familie of organisatie wordt een figuur of een vloeranker gekozen, ook wel representanten genoemd. Deze leg jij neer in de ruimte of op tafel. Als een soort ‘levend schilderij’, wordt duidelijk waar vastgelopen patronen zitten of blokkades liggen.

Plan een oriënterend gesprek!

Het is fijn om elkaar te spreken over waar jij begeleiding bij zoekt. Dat kan door te bellen op 06-53593452. Of plan gelijk een oriënterend gesprek. Klik op onderstaande knop en kies een datum en tijd, die jou goed uitkomen. Het oriënterend gesprek is altijd kosteloos.

Ik ben aangesloten bij de beroepsorganisatie voor coaches, de NOBCO. Op de site kun je de beroepscode vinden.