Zomer! Tien tips voor meer ontspanning….

Kijk jij ook uit naar rust en vrij zijn? We hebben collectief best een pittige tijd achter de rug, van thuiswerken, inhalen van alle gemiste evenementen, de draad weer oppakken na corona, noem het maar op. Een ieder op zijn of haar eigen manier.

De zomer is hét moment om te ontspannen en jouw batterij weer op te laden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je ook na jouw welverdiende vakantie het gevoel van ontspanning en rust vasthoudt? Zodat je niet naar de volgende vakantie toe hoeft te ‘werken’. Het herkennen van jouw eigen valkuilen en bewust worden van patronen helpen je hierbij.

Onderstaande tips geven je alvast een flinke voorsprong. Ik wens je een relaxte tijd toe! Loop je na de zomer vast en ervaar je (nog) stress? Spelen er andere zaken waar je hulp bij kunt gebruiken, laat het me weten.

Lees deze 10 tips ↓ en zorg voor een echt ontspannen (vakantie)periode!
  1. Houd tijdens de eerste vakantie dagen je ritme van thuis aan. Sta op de gewone tijd op en ga op je gebruikelijke tijd naar bed. Als je op vakantie bent dan verlang je misschien naar uitslapen en laat naar bed gaan. Hiermee gooi je bio-ritme om en dat vindt je lijf onprettig, zeker als je vermoeid bent. Een stabiel slaapschema zal je eerder een uitgerust en energiek gevoel geven.
  2. Niks doen lijkt heerlijk om je te ontspannen maar het werkt vaak niet. Doordat er nog veel stresshormonen in je lichaam aanwezig zijn voel je je onrustig in het begin van de vakantie. Ga lekker wandelen in de natuur of maak een fietstocht. Hierdoor komt er serotonine vrij en dat geeft je een goed gevoel. Ons lichaam is erop gebouwd om te bewegen en zich hierdoor goed te voelen. En wanneer je in de natuur bent, kom je ook nog eens vanzelf tot rust.
  3. Laat je werk echt achter en laat je laptop thuis. Om volledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail. Wanneer je je werk niet volledig los laat tijdens je vakantie profiteer je minder van de voordelen.
  4. Laat collega’s en klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Jouw vervanger kan belangrijke zaken voor je afhandelen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is een kwestie van willen, het draait echt wel door zonder jou.
  5. Doe tijdens de vakantie ook dingen alleen, iets wat jij echt leuk vindt. Blijf bijvoorbeeld nog even alleen aan het zwembad liggen, drink een drankje op een terrasje of maak een wandeling. En voel je hierover vooral niet schuldig of egoïstisch. Vakantie is ook bedoeld om dichter bij jezelf te komen.
  6. Sta tijdens vakantie eens stil bij je leven. Wat is belangrijk voor jou? Waar ben je tevreden over en wat wil je anders? Welke mensen zijn belangrijk voor je en besteed je daar genoeg aandacht aan? Vakantie is een mooie periode om de balans op te maken. Door de ontspanning is je hoofd rustiger en ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Ineens kan duidelijk zijn wat je nu echt wilt.
  7. Velen hebben de verwachting dat vakantie leuk moét zijn. Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Opgekropte gedachten en gevoelens krijgen nu de ruimte om naar boven te komen. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werkritme en de drukte. Op vakantie is er meer tijd om dingen uit te spreken dan dat je thuis bent in de drukte van alle dag. Snap van jezelf dat je irritatie kunt voelen en neem jezelf minder serieus. Dan kun je meer om jezelf lachen.
  8. Waarneming en stemming hangen nauw samen. Neem met aandacht waar, kijk en luister met aandacht naar je omgeving. Verwonder je. Kijk naar de ondergaande zon, voel het zeewater aan je voeten kabbelen en neem het landschap in je op. Dit ontspant je en geeft je direct een goed gevoel. Geniet van een drankje op een terrasje en kijk om je heen. Het zijn deze kleine dingen die het grootste geluk brengen en ze blijven je het langste bij. Bewaar deze momenten bewust om ze thuis, als het even tegen zit, te herinneren. Zo voel je je twee keer goed over hetzelfde.
  9. Je bent op vakantie en wilt ook veel zien. Vaak veel voor die korte periode. Dat heeft tot gevolg dat je soms na een vakantie vermoeider bent dan ervoor. Ga in je vakantie regelmatig even lekker (aan het zwembad) zitten en pak rustig de tijd om te relaxen, een boek te lezen, muziek te luisteren.
  10. Denk voor je vakantie alvast na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen van je vakantie. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te herstellen van je jetlag voor je weer aan de slag moet. Tijd om even de was te doen, spullen op te ruimen, rustig je post door te nemen. Zo zorg je ervoor dat je niet direct in de stress schiet, zodra je terug bent.

 

Ik wens je een ontspannen tijd toe!  Loop je na deze periode vast en ervaar je (nog) stress? Spelen er andere zaken waar je hulp bij kunt gebruiken, laat het me weten. Klik op de groene button en maak meteen een afspraak in mijn agenda.