fbpx

“Ik ben tot inzichten gekomen, die ik in mijn eentje niet had kunnen verwerven!”

‘Ik heb altijd het idee gehad dat ik niemand nodig had. Voor mij was het niet minder dan vanzelfsprekend dat ik de dingen zelf moest oplossen. Natuurlijk ging ik ervaren dat dat niet altijd lukt, zeker niet toen ik in mijn persoonlijke leven tegen dingen aanliep die ik echt niet in mijn eentje kon oplossen. Een van de dingen die ik heb meegenomen uit de sessies met Liesbeth is dat ik me bewust ben geworden van hoe dat heeft gewerkt en welke patronen daaronder liggen.’

Aan het woord is Vincent. Hij is van middelbare leeftijd, heeft kort geleden zijn succesvolle bedrijf verkocht aan een multinational en heeft zich voorgenomen om nog een aantal jaren bij dat grote bedrijf te werken. Het ging en gaat dus allemaal prima. Hij is een succesvolle ondernemer en professional. In zijn privé leven doemden echter problemen op die hij niet kon aanpakken: een heftige scheiding en mede daardoor een problematische relatie met zijn dochter.

Ik zocht iemand die ook mijn dochter wilde coachen

‘Klopt. Ik was me zeker wel van bewust van het feit dat ik hulp nodig had. Ik had contact met een hulpverlener, maar die viel op een gegeven moment uit. Ik wilde toch verder werken aan de problemen die op mijn weg waren gekomen. Via een zoektocht op internet kwam ik terecht bij Liesbeth van Breemen. Ik zocht niet specifiek naar iemand die NLP of systemisch werken als hulp aanbood. Nee, ik zocht een coach waar ik mijn verhaal zou kunnen doen. Ik zocht iemand die ook mijn dochter zou kunnen coachen. Ze was bereid om met Liesbeth te gaan werken. Nou, zo zijn we aan de slag gegaan. We deden de sessies met Liesbeth niet gezamenlijk.’ Hij hield ‘de dingen’ bij zichzelf. In zijn vriendenkring, die na de scheiding flink was uitgedund, en op de werkplek sprak hij nooit over wat er was gebeurd en hoe de slechte relatie met zijn dochter hem parten speelde.

‘Vanaf het eerste gesprek met Liesbeth was er vertrouwen en veiligheid. Ik voelde me meteen op mijn gemak. Ze gaf me ook het gevoel dat ze ook voor mijn dochter iets kon betekenen. Het kernpunt voor mij was de relatie met mijn dochter. Die wilde ik ten koste van alles verbeteren. Zij ging niet zomaar mee in de aanpak van Liesbeth. Ik heb haar echt moeten overtuigen om toch een stap te zetten. Ze zag wel in dat we allebei moesten werken om de dingen tussen ons te verbeteren, maar het duurde even voordat ze deze weg wilde gaan.

Overigens heb ik mijn stap niet afhankelijk gemaakt van die van mij dochter. Ik ben gewoon met Liesbeth aan de slag gegaan. Mijn dochter ging iets later beginnen aan de sessies. Nu, achteraf, hebben we er allebei een goed gevoel over. Liesbeth heeft nooit iets tegen mij gezegd over de sessies met mijn dochter. Andersom ook niet, denk ik. Dat gaf ons allebei een veilig gevoel. Aan de andere kant was het fijn dat zij mijn dochter kende. Als we spraken over onze moeizame relatie dan was het extra makkelijk dat Liesbeth aan beide kanten van het probleem kon kijken. Ze heeft mij altijd aangesproken vanuit mijn eigen rol en positie en niet vanuit die van mijn dochter.’

Altijd ruimte om actuele gebeurtenissen te bespreken

De sessies hebben hem inzichten opgeleverd in zijn eigen rol in de relatie met zijn dochter. De opstellingen hebben geholpen om gezinspatronen te ontdekken die zijn gedrag en gevoel mede hebben bepaald. Hij is anders naar zichzelf gaan kijken. Ook naar anderen.
‘Mede door de sessies bij Liesbeth ben ik tot inzichten gekomen die ik in mijn eentje niet had kunnen verwerven. Ze heeft door haar kennis en kunde en zeker door haar sensitieve aanpak er zeker aan bij gedragen dat ik meer ben gaan zien en begrijpen van mijn eigen gedrag, mijn eigen rol in allerlei situaties. Ook over hoe het is gegaan en nog gaat tussen mijn dochter en mij. Liesbeth is niet vooringenomen, ze voelt goed aan wat nodig is en ze stemt heel goed af.’

Wat heeft hij meegenomen voor de toekomst? Doet hij dingen nu anders?

‘Er zijn eigenlijk wel heel veel dingen die ik heb meegenomen vanuit de sessies. Dat is niet zozeer omdat Liesbeth heel duidelijk dingen heeft gezegd of iets heel concreets heeft gezegd in de trant van je moet dit of dat doen en dan gaat het anders. Het is veel meer dat je in gesprek bent en dingen gaat herkennen. Belangrijk is goed kijken naar je rol: hoe is nou je eigen rol en wat is die van iemand anders. Ik ben me meer bewust van mijn eigen rol en ik denk na over de rol die iemand anders neemt. Het is bewustwording waar ik dagelijks wel iets aan heb.

Ik heb meegenomen wat Liesbeth wel eens heeft gezegd: blijf bij jezelf en voel de liefde die in jezelf zit. Wat ik trouwens sterk vond, was dat de dingen die ze zei ook bij haar zelf, in haar eigen leven, een belangrijke rol spelen. Het was ook heel prettig dat ik kon ervaren wat meditatie met me doet. Dat heeft effect gehad. Ik doe dingen nu anders dan daarvoor of in elk geval met een ander soort bewustzijn. Dat geldt zeker voor de relatie met mijn dochter. Ik ben me bewuster van hoe dat werkt, wat mijn rol is en welke rol ik van haar kan verwachten. Daarnaast probeer ik meer mezelf te zijn. Ik ben nu wat opener en probeer eerder de communicatie op te zoeken. Ik heb in de sessies veel kunnen bespreken. Er was altijd ruimte om dingen die in de tussentijd van de sessies waren gebeurd, door te nemen.’

Hoopvoller dan eerst

‘Ja, hoe gaat het nu verder? Wat kan ik verwachten? Ik weet het niet. De laatste sessie was in september. Ik heb nu wel het idee dat het klaar is. Ik werk aan de dingen die we hebben besproken. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst wel weer een gesprek heb met Liesbeth. Dat zien we dan wel weer. Wat mijn dochter vindt, weet ik nog niet echt goed. De afstand van haar woonplek naar de sessies was best wel een obstakel. Ze stopte eerder dan ik. Maar nu hebben we in elk geval een veel beter contact. Ik moet het tijd geven. Ik ben iemand die altijd snel tot resultaten wil komen, dus dat is best wel nog een dingetje. Daarnaast is er iets veranderd in mijn verwachtingen. Ik ben hoopvoller misschien dan eerst.’