fbpx

Sterk spul …

Mensen zijn van nature nieuwsgierig en mensen houden al sinds mensenheugenis van verhalen (vertellen). Waar veel mensen meer van willen weten, zijn hun roots. Hun wortels en afkomst vertellen hen meer over zichzelf. Kijk maar naar tv-programma’s als ‘Spoorloos’, ‘DNA gezocht’ en ‘Verborgen verleden’. Ik houd het bij het moment waarop ze hun lang gezochte familie voor het eerst zien, meestal niet droog en wordt geraakt door, ja door wat eigenlijk?

‘verborgen verleden’

Bekende Nederlanders, die in het programma ‘Verborgen verleden’ de verhalen uit hun geschiedenis ontdekken, zie je verrast, verbaasd en ook geëmotioneerd reageren als ze ontdekken waar ze vandaan komen. Het ontdekken van waar we vandaan komen, geeft houvast, rust en steun. We willen graag weten op wie we lijken, qua uiterlijk en van wie we bepaalde eigenschappen of kwaliteiten hebben doorgekregen. Waar hoor ik bij. En, zoals één van de genealogen in ‘Verborgen Verleden’ zo treffend tegen Pieter van den Hoogenband zegt: ‘jij bent een product van jouw voorouders, uit hen ben jij voortgekomen’. Terwijl hij dit zegt, maken zijn armen een trechtervormige beweging van boven naar beneden, komend van ver tot in het Nu…. En even later is te zien dat Van den Hoogenband geraakt wordt door de vermelding van de activiteit waar zijn overgrootvader zich het liefst mee bezig hield en hem fit hield… zwemmen. De man neemt hem mee naar de natuurvijver mét bron, waar zijn overgrootvader zwom en de arbeid aan de Birma spoorlijn overleefde. Kippenvel!

‘roots’

Het kennen van je roots geeft – innerlijke – rust en een gevoel van verbondenheid. Verbonden zijn met meer en groter dan jijzelf, jij alleen in je uppie. De zoektocht van deelnemers aan bijvoorbeeld Spoorloos maakt die verbondenheid zo mooi zichtbaar. Het gaat verder en dieper dan ‘op wie lijk ik eigenlijk en van wie heb ik dit karaktertrekje…’ Mensen zijn sociale wezens en contact met andere mensen is een eerste levensbehoefte. Ik word bij het zien van deze tv-programma’s én het systemisch werken met mensen altijd geraakt door die diepe zielsverbondenheid en de betekenis hiervan op de mens. En soms heb je – onbewust en ongemerkt- ook patronen overgenomen en ben je uit loyaliteit aan jouw geschiedenis taken gaan vervullen, die niet van jou zijn. In het Systemisch werken en begeleiden, kijken we naar waar patronen zich herhalen, waar liefde en energie zijn gestold en hoe jij je als mens en lid van dit systeem je daartoe verhoudt. Vanuit dit beeld ontvouwt zich een nieuw beeld, wat vaak meer versterkend is. En als ik mensen na afloop vraag naar hun ervaring en wat ze eraan hebben gehad, dan noemen ze met name de ervaren innerlijke rust, balans en nieuw verkregen energie!

Dat sterkt mij weer in mijn missie: mensen helpen de rust en balans in hun leven te brengen en te houden. Daarom houd ik er zo van. ‘Sterk spul, die roots en dat systemisch werken..’

‘De kracht van de boom wordt bepaald door zijn wortels!’ – 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *