fbpx

Doe maar gewoon…

Dóe maar gewoon …

“Dóe maar gewoon …” Afgelopen week reed ik, met mijn gezicht in de zon, na een prachtige dag vol waardevolle coachgesprekken keihard meezingend met de autoradio terug naar huis. Op de radio hoor ik een – nieuw – reclamespotje om de aankoop van een auto aan te bevelen en wordt getriggerd door de zin: ‘Dóe maar gewoon .. ‘ In het zonnetje achter het stuur op weg naar huis, swingend op de nieuwste top 40 zomerhits, worden mijn gezang en gedachten onderbroken door de betekenis van die ene zin in het reclamespotje. Mijn Aygo verandert in mijn ouderlijk huis en ik reis even terug in de tijd….

Hoe vaak heb je die zin al gehoord? Wie kent hem niet? ‘Doe maar gewoon ..’ en de bijzin die dan volgt, als een zuur toetje: ‘dan doe je al gék genoeg…’.Ook ik ken hem als geen ander. Uit de band springen, opvallen, aparte kleding dragen, gek doen op straat, feesten, uit je plaat gaan op de jaarlijkse kermis, was ‘not done’ bij ons thuis.

Tegeltjeswijsheden

Elke familie of gezin kent zijn eigen tegeltjeswijsheden. Als een dief in de nacht sluipen ze er in. Je wordt geboren, groeit op in jouw gezin en krijgt je eigen set aan tegeltjeswijsheden mee. Dat wordt familiejargon, jij en jullie weten precies van elkaar wat er bedoeld wordt. Als ik je nu zou vragen om één of meer van jouw tegeltjeswijsheden te noemen, komen ze vast zo bij je op. Laten we eerlijk zijn: sommige van deze wijsheden zijn heel best bruikbaar in het leven. Deze, bijvoorbeeld ‘Ledigheid is des duivels oorkussen… ‘ zorgt ervoor, dat als je mij een klus geeft, ik hem voor je klaar, want lui zijn, dat kennen wij niet!

Deze laatste tegel heeft ook een achterkant, een schaduwkant. Want, hóe voel je je als je met de nieuwste Happinez op de bank wat ligt te lanterfanten, wat kanaalzwemt op TV, terwijl je bijna niet meer naar buiten kunt kijken zó vies zijn de ramen. En als je dan jouw lievelingsmok wilt vullen met heerlijke muntthee voor bij jouw onbeduimelde Happinez, je je een flinke weg moet banen door alle opgestapelde vuile vaat van drie dagen… Of als jij geniet van een nachtje flink doorzakken op de jaarlijkse kermis.. Ja, écht even navoelen bij jezelf, kruipt er – misschien heel even – toch een schuldgevoel naar boven?

Evenwichtsbalk

Wat we als kind nog niet zo goed kunnen onderscheiden, is welke tegeltjeswijsheid past echt bij mij en welke niet… Kinderen voelen onbewust haarfijn aan hoe ze op de familiaire evenwichtsbalk van ‘doe ik het goed, ben ik zo lief genoeg, doe ik niemand tekort’ en ‘doe ik het niet goed, hoor ik er nu niet bij, neem ik teveel ruimte in’ moeten bewegen. Kinderen doen precies datgene, wat nodig is om het evenwicht te bewaren. Soms laten kinderen zelfs extreem gedrag zien, als signaal voor wat er binnen het gezin speelt. Vele volwassen ‘kinderen’ ervaren nog steeds de uitwerking van hun tegeltjeswijsheden. Niet voor niets raken veel mensen opgebrand, depressief of burn-out omdat ze zo goed kunnen ‘geven’ en het lastig vinden om hun grenzen aan te geven in hun volwassen leven.

Dank aan het reclamespotje

Mijn inzicht dank zij het reclamespotje, wat is bedoeld om een de nieuwste uitvoering van een automerk aan te prijzen, komt als de vriendelijke mannenstem de klemtoon van deze zin heel anders legt. Hij verandert de zin op magische wijze in ‘Dóe maar gewoon …’ (gun jezelf deze auto…) Heel even gaat er zo’n sidder door mij heen. Ken je dat gevoel? Van top tot teen een ‘griebeltje over mijn grabbeltje’ of is dit er ook één uit mijn familiejargon? Na een paar seconden griebelen, valt niet één enkel kwartje, nee, de hele jackpot! Op mijn gezicht verschijnt een smile van oor tot oor. Een kleine verandering, van een woord, van de context of de betekenis, dit omdenken of herkaderen in NLP-termen, van mijn belemmerende tegeltjeswijsheid, is zo heerlijk verhelderend, bevrijdend. En ik hoor:

‘DÓE maar gewoon, DOE het gewoon, DOE!’ Het voelt alsof ik een bemoedigend zetje in mijn rug krijg, vleugels krijg en een nieuwe tegeltjeswijsheid op mijn eigen tegel schilder: ‘DÓE maar, GA gewoon en maak het gek genoeg!’

Houdbaarheidsdatum

Mooi, toch? Ken jij jouw tegeltjeswijsheden? Welke zijn er misschien verbleekt, versleten en passen niet meer bij jou? Welke kun je goed gebruiken? Zou je ze eens willen onderzoeken op hun houdbaarheidsdatum? Je kunt mij vinden via http://www.stapinjekracht.nl, mailen naar info@stapinjekracht.nl of bellen met 06-53593452.

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?

Part of ‘A RETURN TO LOVE ‘ by Marianne Williamson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *